Na reze viniča pracujú aj v najsevernejších vinohradoch na Slovensku

02.03.2013 Humenné

Brekov 2. marca (TASR) - Základný rez viniča zamestnáva v týchto dňoch aj vinohradníkov v chotári obce Brekov v okrese Humenné. Nachádzajú sa tam najsevernejšie registrované vinohrady na Slovensku.

"S prácami sme začali 1. februára. Perspektívne by sme mali do polovice marca dokončiť základný jarný rez, následne sa budeme zameriavať na vyväzovanie viniča," informoval TASR jeden z brekovských vinohradníkov Milan Mihaľko.

Prebiehajúcim prácam vo vinohrade pripisuje veľký význam: "Rez je veľmi dôležitý, pretože ním diktujeme viniču, ako bude rodiť v tejto sezóne. Dĺžka jednotlivých prútov, ťažňov, sa určuje kvôli tomu, aby sme v podstate stanovili počet strapcov a tým pádom rodivosť, aby sme kmeň nepreťažili a aby mohlo hrozno bez problému dozrieť a dosahovať potrebnú kvalitu."

Vinohrad je podľa Mihaľkových slov momentálne v dobrej kondícii: "Nemali sme tu veľa snehu v uplynulých mesiacoch, drevo je pekne prezimované, vyzreté, takže radosť robiť."

Vinohradníci z Brekova si prajú, aby sa ich tohtoročná práca spolu s priaznivými poveternostnými podmienkami podpísala pod podobné úspechy, aké zaznamenali v roku 2012. "Uplynulá sezóna bola vynikajúca, hrozno malo vysokú cukornatosť. Podarilo sa nám vyprodukovať tri bobuľové výbery, v portfóliu máme ďalej neskorý zber, ako aj výber z hrozna," priblížil Mihaľko.

Na ploche vinohradov pri Brekove sa darí viacerým bielym a modrým odrodám viniča. Ide napríklad o Müller Thurgau, Chardonnay, Sauvignon blanc, ale aj o Frankovku modrú či Cabernet Sauvignon.
 

Vyberte región